Het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum is open gegaan voor publiek. Voor de nieuwe entree heeft Kisho Kurokawa architects & associates een schetsontwerp gemaakt dat in hoofdlijnen bestaat uit het voltooien van de ellipsvormige gebouwvleugel die het bureau in 1999 al in Amsterdam realiseerde. Dit idee is door Hans van Heeswijk architecten verder uitgewerkt en gematerialiseerd.
Het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum verplaatsten al eerder hun ingang naar het plein, waardoor de lege grasvlakte eindelijk een adres en een gezicht kreeg. Het Van Gogh Museum heeft de nieuwbouw aangegrepen om de pleinwand aan het Museumplein te voltooien. Vanaf de luifel van het Stedelijk Museum aan de Van Baerlestraat wandel je nu over een heuse boulevard, tussen de Nieuwe Entree en het Rietveldgebouw door, helemaal tot aan het Rijksmuseum.
Het open en transparante glazen entreegebouw bestaat uit state of the art glasconstructies: 650 m2 koud gebogen glas, 800 m2 vlak dakglas, glazen dakliggers van 12 meter en glazen vinnen in de gevels met een lengte van 9,4 meter. Het glazen dak en de gevel worden gedragen door een speciaal ontworpen stalen buisconstructie.
Vanuit de foyer zijn de beide vleugels van het museum te bereiken, het Rietveldgebouw voor de vaste Van Gogh collectie en de Kurokawavleugel voor de tijdelijke tentoonstellingen. Vanuit de nieuwe entree, direct aan het Museumplein, wordt de nieuwe, verdiepte foyer van het museum bereikt. Hier bevinden zich de garderobes, informatie balie en de multimedia tour, een museumwinkel, de toiletten.
Oostelbos Van den Berg heeft voor het nieuwe entreegebouw – vanaf de bestekfase – de directievoering verzorgd.
Naast het nieuwe entreegebouw is er een restauratie- en onderzoeksatelier gerealiseerd in de Kurokawavleugel. Het nieuwe restauratieatelier is gemaakt om te dienen als restauratieatelier en prentendepot. Er zijn aanpassingen doorgevoerd die nodig waren om de voormalige tentoonstellingsruimte te transformeren naar een hoogwaardige werkruimte conform de hoogste eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en effectiviteit. De werkzaamheden in het atelier richten zich op conservering, restauratie en onderzoek van de collectie van het Van Gogh museum maar de ruimte is tevens geschikt gemaakt voor exclusieve bezoeken.
Oostelbos Van den Berg heeft voor het nieuwe restauratieatelier – vanaf de ontwerpfase – de directievoering verzorgd.